A les fosques

Aquesta nit 20.000 abonats de les comarques de Girona l’han passat novament sense llum. Fa ja una setmana de la nevada i que el que està passant amb les companyies elèctriques no té nom i exigeix més mà dura. Cal recordar que el mercat elèctric està liberalitzat I entenc perfectament els alcaldes gironins que diuen que hi ha cinc companyies més que competeixen amb Fecsa-Endesa i demanen als ciutadans que canviïn de companyia. Els ciutadans han d’avaluar si el que paguen a Endesa es correspon al servei que reben. Fecsa-Endesa no ens mereix la nostra confiança, Esquerra vol unes elèctriques al servei del país i Endesa ja ens ha donat prou notícies ingrates.

Des de la direcció d’Esquerra hem constat que la nevada va ser un fet excepcional i inevitable, però els efectes que va tenir per a la gent són millorables. El Govern ha d’assumir la part de responsabilitat que li pertoca. Els serveis de protecció civil van alertar a temps, es van activar ràpidament els plans d’emergència, però la informació va ser escassa i intermitent. Però, en aquest mateix context, pel que fa al subministrament elèctric no té perdó de Déu que en ple segle XXI un pam de neu pugui arrambar amb 33 torres, 14 línies i 12 subestacions i això és imputable únicament al mal manteniment. És per això que Esquerra demanarà la compareixença de Fecsa-Endesa al Parlament.

És significatiu que Fecsa-Endesa tingués uns beneficis el 2009 de 3.430 milions d’euros a Catalunya. Però tot i aquests beneficis d’Endesa l’any 2009, la companyia ha estat incapaç d’invertir el capital necessari pel manteniment i la modernització de la xarxa. Ha preferit invertir en mercats internacionals o emprar els beneficis per repartir-los amb el seu consell d’administració. I després, Endesa actua de forma oportunista aixecant la bandera de la MAT, que ja s’està executant, per escudar-se de les seves pròpies debilitats. Endesa ha d’assumir responsabilitats i pagar les multes i les indemnitzacions.

Aquesta situació no és d’ara, perquè les elèctriques porten molts anys acumulant una baixa inversió. Durant més de vint anys el Govern català no va piular, va preferir col•locar un representant al consell d’administració de Fecsa-Endesa. I en aquest context també s’ha de recordar el boicot del PP i la inhibició del govern espanyol quan Endesa podia haver estat adquirida per un grup català, Gas Natural.

——————————————————————————–

Deixa un comentari