Menys beneficis i més inversió

Mentre Endesa mira de desviar l’atenció, les dades de la pròpia companyia ens diuen que només l’any 2009 va guanyar 5.400 milions preveu uns guanys de més de 7.000 milions a partir de l’any vinent i que en canvi en els últims 5 anys ha invertit només 2.185, poc més de 400 milions d’euros anuals. I no contents amb això, mentre que abans de passar a mans italianes d’Enel tenien un pla d’invertir a la xarxa 24.400 milions en 5 anys, acaben d’anunciar que redueixen aquesta quantitat a 10.500 i a més a repartir entre la xarxa de l’Estat i la d’Amèrica. Què ha passat doncs? Doncs que Enel es va endeutar amb plena bombolla especulativa per valor de 30.000 milions d’euros, avui que s’ha desinflat la bombolla les seves accions no valen ni la meitat i arrossega un deute de més de 50.000 milions d’euros, que és el més alt de qualsevol companyia elèctrica de tot Europa. Per això redueixen inversions i escatimen els recursos necessaris per a millorar la xarxa i evitar episodis com els de Girona.

Esquerra en primer lloc, proposarà modificar la Llei estatal d’ordenació elèctrica de 1997, coneguda com a llei Piqué, que va servir per a liberalitzar, aparentment el sector però sense cap requeriment mínim d’inverions a les companyies elèctriques. Segon, reclamarà com ja han fet alguns alcaldes, una auditoria completa de què s’ha invertit i què no a la xarxa catalana. Desagregant les dades d’inversió a Catalunya i de la ruïnosa aventura americana d’Endesa a partir de la privatització l’any 1996 de la companyia. En tercer lloc, exigim a Endesa que no eludeixi les seves responsabilitats, que indeminitzi als damnificats de manera voluntària i sense obligar-los a un via crucis judicial i que pagui puntualment les corresponents sancions pels eventuals incompliments derivats de la Llei de garantia i qualitat de subministrament elèctric de desembre de 2008.

Deixa un comentari