Aminatou Haidar

El retorn d’Aminatou Haidar a Aiaún ha estat una victòria per al poble sahrauí. La vaga de fam que ha portat a terme l’activista defensora dels Drets humans i dels drets del seu poble ha suposat tornar a posar a l’agenda internacional el conflicte

Haidar ha guanyat la batalla amb una vaga de fam que ha afrontat amb valor i dignitat, demostrant el triomf del pacifisme sobre la violència d’Estat, dels drets humans sobre la injustícia. El poble sahrauí, amb la lluita d’Aminatou, manté la reivindicació pel dret d’autodeterminació que li reconeix Nacions Unides. Però no és acceptable defensar com a solució la proposta d’autonomia que ofereix unilateralment el Marroc i que no és acceptable en el procés de descolonització del Sàhara occidental.

El govern espanyol ha mostrat en la resolució d’aquest conflicte una actitud submisa cap a Marroc, com ho demostra la diplomàcia marroquí traient pit per tal de mostrar que s’havia reconegut que la justícia d’aquest estat era la que estava al Sàhara. En definitiva, ha estat una victòria dels drets humans sobre el govern del Marroc, però alhora una victòria marroquí sobre l’Estat espanyol.

Deixa un comentari