Exigirem fermesa i unitat amb el finançament

Esquerra es mostrarà implacable per assolir un bon acord de finançament, i exigirà fermesa i unitat a Catalunya, alhora que serà intransigent a Madrid. És cert que hi ha hagut moviments després de mesos sense que es mogués una fulla en l’arbre del finançament, però no podem mostrar-nos del tots optimistes. Hi ha més diners, sense que sigui una xifra espectacular, però no hi ha un model clar, quedem per sobre de la mitjana però no es garanteix el principi d’ordinalitat.

Tot i això, el Govern continua negociant i ja hem descartat cap contacte amb el PSOE, tot i que el govern espanyol intentés tenir una interlocució amb Esquerra. Nosaltres hem renovat la confiança en el conseller d’Economia, Antoni Castells, perquè està negociant i està aguantant bé. Cal recordar que és el Govern qui negocia, no cap partit?

És per això que CiU ha de donar suport al Govern, però no llançarem la tovallola per tenir a CiU al nostre costat, i en el cas que no vulguin col•laborar, cal demanar-los que deixin de banda l’oportunisme i deixin de disparar a tort i a dret, perquè ens hi juguem molt.

No cal oblidar que hi ha diverses qüestions que cal resoldre, com ara l’aportació addicional que és clarament insuficient i que hauria de ser d’un mínim de 12.000 milions d’euros, el primer any d’aplicació del model, oscil•lant fins a 21.000 milions el tercer any. Cal garantir que Catalunya estigui per sobre de la mitjana i no de qualsevol manera, el principi d’ordinalitat i l’anivellament parcial, que hauria de ser del 75% del total.

Per altra banda, avui també hem anunciat que Esquerra no donarà suport al sostre de
despesa que presentarà el govern espanyol, no només per la mala gestió econòmica de
l’Estat, sinó també perquè prefigura quina serà la posició al voltant del debat pressupostari. No podem fer un acte de fe en una qüestió molt vinculada al finançament i no compartim l’objectiu de dèficit amb un endeutament del 5,7% del PIB. Només que s’incrementés 1 punt podríem alliberar 10.573 milions d’euros més que sumats a la xifra que el govern espanyol vol destinar al finançament, permetrien donar sortida a una qüestió fonamental.

Deixa un comentari