Ofensiva pel català al Congrés

El grup parlamentari d’Esquerra ha començat una nova ofensiva per tal d’aconseguir l’ús del català al Congrés. A les reunions i trobades mantingudes fins ara amb José Bono s’ha buscat aconseguir una fórmula per tal de buscar solucions a aquest tema. Una reforma del reglament o recuperar la coneguda com ‘fórmula Marín’, propostes que no s’han concretat tot i buscar l’acord. Ara, he enviat una carta a tots els portaveus dels grups parlamentaris al Congrés per aconseguir que s’emplaci al president José Bono a buscar una fórmula que en permeti l’ús, per buscar desencallar aquesta situació.

Esquerra és la formació que més ha impulsat l’ús del català al Congrés. Va ser el grup parlamentari de l’anterior legislatura qui va aconseguir donar rellevància a aquesta lluita. No cal dir que Esquerra sempre ha liderat aquesta petició i ara hem decidit impulsar una nova ofensiva. La carta a tots els grups parlamentaris coincideix amb la proposta que es podria reformar el reglament del Congrés, per tal de fer que gener i juliol siguin mesos hàbils en el període de sessions. Aquesta reforma, que suposaria obrir el meló del reglament, hauria d’incloure també la normalització de l’ús del català. Una proposta que ja s’ha anunciat i que quan s’impulsi la reforma del reglament, així impulsarem.

Que el català es pugui utilitzar amb normalitat al Congrés, ha de permetre donar visibilitat a una llengua que la institució amaga de manera sorprenent però també pot servir per obrir altres portes. S’ha de recordar, per exemple, el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pötering, defensant que el català no es feia servir a la institució que presideix perquè tampoc es fa servir a les Corts de l’Estat.

Una nova ofensiva, que esperem que acabi de manera amb èxit, que s’acabi amb aquesta tant anormal invisibilitat.

Deixa un comentari