Pressupostos que ajudin a Catalunya

El Parlament de Catalunya i el Congrés dels Diputats de l’Estat han acollit aquesta setmana la discussió pressupostària, tot i que en diferents moments del procés. Dos pressupostos que tenen una cosa en comú, no contemplen el nou sistema de finançament. Els del Parlament perquè no es coneix, el dels Congrés per la manca de voluntat del PSOE de tancar finalment el nou sistema de finançament.

Els Pressupostos del Congrés, ho he dit i reiterat, no estan pensats per afrontar la crisi, ni avancen en capítols com el social, en el de recerca, innovació i desenvolupament. És per això que vam presentar l’esmena a la totalitat, que hem buscat millorar-los i que tot i incorporar algunes millores ens continuen semblant uns mal pressupostos, i mantenim el nostre ‘no’.

Per altra banda, hi ha els pressupostos del Parlament que per començar contemplen la difícil situació de crisi i recessió econòmica i que s’impulsen dins un marc complex, i que són realistes. Tot i haver-se realitzat amb l’antic model de finançament, que s’ha demostrat injust. Tanmateix, els pressupostos prioritzen totes les polítiques que són necessàries per fer front a les necessitats socials que sorgiran fruit de la crisi, així com la recuperació de l’economia productiva real. Els pressupostos catalans sí que inverteixen en recerca i transferència de coneixement, per aconseguir un canvi de model econòmic que porti Catalunya a superar i sortir enfortida de la seva economia.

Davant aquest panorama, cal molta responsabilitat, una responsabilitat que hem demanat a CiU, però que no sembla disposada a mostrar. Per una banda, ha presentat esmena a la totalitat dels Pressupostos al Parlament, que han superat però la primera fase gràcies al vot dels tres partits del Govern. Per l’altra ha anunciat ja el veto de la seva formació al Senat, i reclamant que Esquerra també veti. Esquerra té clar que aquests pressupostos de l’Estat no són els pressupostos necessaris, però en cas de presentar un veto al Senat, serà Esquerra qui el presenti. Fer-ho és impedir que els Pressupostos es millorin i fer un favor al PSOE. No tenim encara presa la decisió i serà el partit qui la prengui. Està clar que no recolzem aquests pressupostos, però es pot seguir negociant, intentar millorar-los a través d’esmenes i tot i així votar en contra dels pressupostos, o es poden vetar i demostrar que s’esmenen en la seva totalitat. Un veto que si presentem, naturalment, serà propi.

Deixa un comentari