Allau de promeses preelectorals: el ‘pessebre’ al descobert

La més que possible candidata del PSC-PSOE a les eleccions estatals, Carme Chacón, i el President espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, van anunciar ahir a bombo i plateret que donarien una sèrie d’ajuts als joves per a que puguin accedir al lloguer d’un pis. Més enllà de la proposta de xec de 210 euros, el bloc d’ajuts i desgravacions fiscals per lloguer no és nova. Com molt bé va recordar el company Joan Puig, Esquerra les va plantejar a Solbes ara fa dos anys durant la negociació de la Reforma Fiscal. Ens van dir que ni parlar-ne, que no podia ser. Ara, a sis mesos de les eleccions es veu que sí que és possible. Què passa, que el problema d’accés a l’habitatge per part dels joves és un problema nou? No existia el mateix drama fa dos anys quan Esquerra ja ho plantejava?

A més, és un ajut que s’ha de garantir que es pugui gestionar des de Catalunya. Cal recordar que les polítiques d’Habitatge són competència dels governs autonòmics. No només del català. Benvinguts siguin els ajuts. Més val tard que mai. Però hem de reclamar que es puguin gestionar des de Catalunya. Així, la Generalitat podrà complementar-los i incrementar-los, per exemple. Ja sabem que el cost de la vida per als joves, per exemple, no és el mateix a Catalunya, el País Valencià i les Illes que en altres indrets de l’Estat.

El PSOE va molt embalat. Avui el diari El País ja li ha parat els peus. L’editorial ‘copia de alquiler’ d’ahir dimecres era d’aquelles que es recordarà durant molt de temps i que fa mal. Tocava el moll de l’os perquè denunciava el caràcter electoralista de les mesures ‘venudes’ en les darreres setmanes i explicava que bona part dels ajuts del ‘Pla Chacón’ ja estaven en vigor des de l’any 2005. Vaja, que el pessebre, la còpia, va quedar retratat fins i tots als mitjans afins als socialistes espanyols.

Coses que passen quan s’improvisa i es vol fer campanya abans d’hora des d’una tribuna com és la d’un ministeri.

Deixa un comentari