Retallada fotovoltaica. Qui hi guanya?

Finalment, CiU i PSOE s’han posat d’acord per a convalidar el Decret Llei sobre energies renovables. Una decret que perjudica als petits inversors d’energia fotovoltaica. Aquesta retallada suposa un càstig a totes aquelles empreses i famílies que van invertir en la producció fotovoltaica, creient en les polítiques de incentivació de les renovables impulsat pel govern central, pràcticament la meitat de les persones que van invertir en aquest tipus d’energia són famílies i PYMES, l’impacte de les quals en l’estalvi que pretén el Govern és testimonial, i per a major INRI seran les que més dificultats tindran per a renegociar el seu finançament i salvar-se o per emparar-se en la justícia.

Més enllà del perjudici econòmic que es produeix en aquestes empreses i el possible impacte en l’ocupació, el Govern espanyol està penalitzant a un sector imprescindible per a complir amb els seus compromisos internacionals, el govern es va comprometre davant Brussel•les, mitjançant el Pla d’Acció Nacional d’Energies Renovables (PANER), a aconseguir que en 2020 prop d’una quarta part de l’energia consumida fora renovable, curiosament, les accions del Govern per a arribar a aquest objectiu han anat en direcció contrària, és a dir, en la mateixa direcció que ha anat la credibilitat del Govern en l’àmbit energètic, tant a nivell intern, passant de ser un Govern renovable a un Govern nuclear, com a nivell extern, que ha passat d’encapçalar l’energia fotovoltaica a incomplir els seus objectius d’energies netes per a 2010.

Aquesta retallada en les primes de la producció fotovoltaica, s’enceba amb un sector generador d’ocupació i ho fa en zones rurals i especialment deprimides, en un moment d’atur històric. Quina confiança pot crear un Govern que després de 2 anys d’impulsar la inversió en renovables, les desincentiva i de forma retroactiva? La inseguretat jurídica és flagrant i inacceptable, segons l’ha qualificat el propi Comissari europeu d’Energia i l’allau de demandes, que poden arribar fins a les instàncies internacionals, agreujaran la percepció d’inseguretat per a la inversió estrangera’.

Aquesta retallada forma part d’un nou ‘Decretazo’, que només ha servit per aplicar mesures provisionals al Pla Energètic i no ha servit per afrontar la necessitat d’establir un nou model energètic, esquivant així l’imprescindible debat i planificació del mateix, s’està infravalorant un tema que bé mereix un Pacte d’Estat que fixi el mix energètic del futur.

Hem de lamentar l’impacte que tindrà aquesta retallada en els petits inversors, molts d’ells famílies del camp. Amb aquesta fet, no només es dóna un nou cop de timó d’un Govern a la deriva: De l’aposta per les renovables s’ha passat a la retallada de les primes fotovoltaiques, del tancament de les centrals nuclears a allargar la seva vida útil, i del cotxe elèctric a canviar els pneumàtics. I és també una oportunitat perduda per a una terra que fins a fa poc es venia com la terra del sol. Però la pregunta és, qui són llavors els beneficiats? Potser la resposta es trobi en la factura de la llum i en els comptes de resultats de les empreses que ens l’envien.

Deixa un comentari