Gat per llebre a CiU en la Llei de l’audiovisual

PSOE i CiU han escenificat, en la negociació de la Llei de l’audiovisual, una burda enganyifa. En aquest escenari, se’ns ha fet creure que el PSOE ha fet diverses concessions a CiU, per fer més digerible una llei feta i pensada per beneficiar els dos grans grups de comunicació privats espanyols, quan en realitat el PSOE ha donat gat per llebre a CiU pactant una clàusula que no és cap novetat.

La clàusula a la què em refereixo és sobre la recepció de TV3 al País Valencià, però cal recordar que la Llei del tercer canal de televisió, vigent des de 1984, diu que ‘les comunitats autònomes podran celebrar convenis de col·laboració per a permetre l’emissió d’un o diversos programes de la seva televisió autonòmica en l’àmbit geogràfic d’altres, sempre que les espais radioelèctrics corresponents als seus àmbits territorials siguin limítrofes i que utilitzin les freqüències que tinguin assignades’.

Amb això queda ben clar que PSOE i CiU ens volen entabanar, perquè ens vénen com un gran èxit el que no és cap novetat, com ho demostra que fa uns mesos es va signar un conveni de reciprocitat entre els governs català i balear sense necessitat de l’autorització de l’Estat.

D’altra banda, no vull estar-me de recordar que CiU ha votant contra una esmena per situar Barcelona al Consejo Estatal de Medios Audiovisuales, que ve a ser el CAC espanyol i, fins i tot, ha retirat una esmena pròpia en aquest sentit per no contradir-se. Si CiU hi hagués donat suport, l’esmena hauria sumat majoria absoluta.

En definitiva, el PSOE ha tirat endavant una llei que planteja una visió reduccionista de l’espai audiovisual i els mitjans de difusió, tenint en compte només els interessos dels grans operadors privats espanyols, i molt sovint espanyolistes, i consagra un model basat única i exclusivament en l’espanyol. La llei és un primer pas per al desballastament del sector públic de comunicació, perquè limita la capacitat de les televisions públiques d’oferir una programació atractiva a la ciutadania suprimint-hi la publicitat. Han començat amb les cadenes estatals, però els inspiradors de la llei ja s’han afanyat a reclamar que s’estengui a l’àmbit autonòmic per impedir que, entre d’altres, TV3, l’instrument audiovisual més potent amb què compten la llengua, la cultura i la nació catalanes, pugui continuar tenint ingressos publicitaris. I tot això, amb el sorprenent suport de CiU.

Deixa un comentari