El cementiri nuclear

Aquest matí Ascó ha aprovat presentar candidatura pel cementiri nuclear. Ara, l’Ajuntament té la mà estesa de totes les institucions per revocar la decisió, ja que no pot ser que només set persones decideixen el futur de les Terres de l’Ebre i de Catalunya. El Govern català ha de traslladar al de l’Estat amb tota rotunditat, l’oposició de Catalunya a la instal•lació del cementiri nuclear i el consens del Parlament, el govern i el principal grup de l’oposició sobre aquest tema. Cal que el Parlament ampliï la resolució que va aprovar i que mostri al govern espanyol el rebuig de la societat catalana al cementiri nuclear.

Per part nostra, Esquerra demanarà a Zapatero que aturi el procés perquè està en l’àmbit de les seves competències i perquè l’informe que en el seu dia va aprovar el Congrés deia que no es podia imposar una decisió d’aquesta naturalesa si no es garantia consens institucional i territorial. A més, una decisió d’aquestes característiques no es pot prendre en dos dies, quan a Estats Units es va trigar 15 anys i no es pot fer un magatzem sense determinar abans el volum de residus a emmagatzemar i la vida útil de les centrals nuclears, no es pot continuar generant residus sense tenir clar l’horitzó.

Per aquest motiu, el grup parlamentari d’Esquerra traslladarà aquestes preguntes a Zapatero, el dimarts 9 de febrer al Senat i el dimecres 10 al Congrés, i li reclamarà el compliment de l’informe aprovat pel Congrés i el compliment de la normativa internacional, el conveni Aarhus en matèria energètica, que demana als governs que obrin un procés de participació ciutadana abans de prendre una decisió d’aquestes característiques.

Deixeu-me reiterar el rebuig d’Esquerra a aquesta instal•lació. No es tracta d’eludir responsabilitats, tot al contrari, es tracta de repartit càrregues i costos perquè els beneficiaris de l’energia nuclear també han de rebre eventuals perjudicis del procés, com és la gestió dels residus. Enresa, l’empresa pública que ha de gestionar els residus radioactius, hauria de destinar la part proporcional de cada territori per trobar formes de gestió adients per tractar els residus i, per tant, cada territori s’hauria de fer responsable dels residus que genera.

Cal que l’Ajuntament d’Ascó recapaciti perquè les compensacions econòmiques no són clares, no es coneix el projecte amb detall ni tampoc les mesures de seguretat extremes, com és el cas de la prevenció davant possibles atacs terroristes o la militarització de l’espai terrestre i aeri.

Deixa un comentari