Berlusconitzar la política

Aquest divendres hem presentat un paquet d’iniciatives legislatives al voltant de la reiteració de casos de corrupció i mala gestió de diners públics que s’estan donant en els darrers mesos, com són el cas Palau de la Música o el cas Gürtel.

Actualment estem vivint un veritable test de qualitat democràtica, en el que està en joc el bon nom d’institucions i partits polítics, havent passat d’uns casos de cobdícia personal a uns possibles casos de finançament il•legal de partits polítics, en el que es pot considerar un autèntic procés de Berlusconització del sistema polític i legal.
Un procés on tampoc la justícia ha funcionat eficaçment, així com també han fallat els mecanismes de reclamació polítics, creant el dubte i la desafecció entre la ciutadania.

Ara no és moment de victimitzacions, ni de mirar cap a una altra banda. Cal que des de CiU es donin explicacions convincents i tornin els diners que la Fundació Trias Fargas va rebre del Palau, perquè ni són dues fundacions que tinguin cap relació, ni tampoc de les activitats conveniades entre elles se n’ha realitzat cap ni una”. En tot cas, aquests diners potser han servit perquè algun dirigent de Convergència hagi adquirit uns coneixements musicals que ara li estan anant molt bé per tocar el violí i donar excuses. No fem broma.

Davant d’aquest escenari, doncs, Esquerra presentarà al Congrés un paquet d’iniciatives legislatives dirigides a impedir que els partits polítics o les fundacions que hi estan vinculades puguin rebre donatius anònims a càrrec d’empreses que contracten habitualment amb l’administració, així com per evitar que puguin subscriure convenis amb fundacions o altres associacions amb qui no comparteixin objectius fundacionals.

La segona de les iniciatives d’Esquerra va encaminada a que l’Estat espanyol assumeixi les conclusions del grup Greco del Consell d’Europa sobre la corrupció a Espanya i les seves recomanacions de millorar la transparència i limitar les donacions a partits polítics i fundacions vinculades, així com de modificar el codi penal, ampliant l’espectre del que es pot considerar delicte de corrupció, i augmentant-ne les penes associades; i finalment, l’augment de mecanismes i recursos pel tribunal de comptes, l’agència tributària i la fiscalia anticorrupció.

La darrera de les iniciatives legislatives reclama la total i continuada publicitació dels béns patrimonials dels i les membres del govern, tal i com s’ha fet enguany, i l’impuls a un acord polític entre totes les forces amb representació parlamentària per a una dràstica reducció de la despesa electoral.

L’any 2007 va ser una iniciativa d’Esquerra la que va permetre la reforma en profunditat de la llei de finançament dels partits polítics. No és cert el que deia Duran Lleida que tothom para la mà; nosaltres no. I si algú vol tirar de la manta, que ho faci, nosaltres estem molt tranquils.

Deixa un comentari