Centrifugar responsabilitats

Les dades de l’atur publicades aquest dimarts suposa posar novament mala dada econòmica sobre la taula. La xifra de l’atur és una dada molt dolenta, pèssima, un autèntica clatellada que només provoca que el govern espanyol segueixi centrifugant la seva responsabilitat davant la crisis. El Ministre Sebastián, en la seva línia habitual, s’ha dedicat a culpar la banca sobre la crisis i ha evitat assumir responsabilitats. Ha comentat que al Govern se li acaba la paciència, una paciència que aquest dimecres ha ‘recuperat’ Pepe Blanco.

Però més enllà dels canvis d’opinió del PSOE, les dades sobre l’atur del gener del 2009 a l’Estat suposen que hi hagi 198.838 aturats més respecte al mes de desembre, és a dir, un 6’35% més en només un mes. Una dada pèssima, com deia, que suposa que al total de l’Estat siguin 3.327.801 les persones en situació d’atur. Les dades negatives s’acumulen mentre el Govern espanyol només es limita a comptar aturats i s’escuda en que no hi ha més marge de despesa pública.

Les dades de l’atur han arribat l’endemà de la reunió de ZP amb els banquers. Una reunió on es va constatar que l’aixeta roman tancada, tot i les mesures impulsades pel Govern espanyol, mentre paradoxalment els bancs presenten beneficis. S’ha demostrat un fracàs la subhasta d’actius, la moratòria hipotecària i les línies ICO. L’Estat ha de forçar les entitats i ha de fluir el crèdit i la liquiditat, perquè arribi a famílies i empreses. Els bancs han de saber que no és hora de grans beneficis sinó de grans sacrificis, i el Govern espanyol els ha de forçar.

Dimarts vinent, quan ZP comparegui al Congrés, tornarà a sentir-nos dir que les seves mesures no han servit per afrontar la crisis, i li proposarem reformes en els Reials Decrets Llei perquè aquests tinguin una major transparència i control. També li reclamarem, que s’estudiï la incorporació de representants de l’Estat en els òrgans rectors i consells d’administració de bancs i caixes, tal com ha passat, per posar un exemple, amb els bancs britànics. Que s’actuï més i millor contra una crisi que està superant, molt, el Govern espanyol.

Deixa un comentari