Una contrapoposta perquè cal un bon finançament

El Govern de la Generalitat ha presentat avui la contraproposta de finançament per tal de millorar el model que ha presentat el ministre d’Economia, Pedro Solbes, tal com va reclamar Esquerra. La proposta ara es farà arribar a Solbes perquè aquest pugui reformular la seva proposta, totalment inacceptable.

El document que ha presentat el Govern destaca perquè respecta el principi d’ordinalitat, que Esquerra sempre ha defensat i que és un requisit fonamental per garantir que Catalunya no perdi posicions en el rànquing de la redistribució d’inversió per càpita. Actualment el sistema relega Catalunya al novè lloc, quan ocupa la quarta plaça en aportació de recursos al sistema.

La contraproposta incideix en què el criteri bàsic ha de ser la població real empadronada i té en compte la població estrangera resident, així com inclou l’aportació d’Esquerra perquè la necessitat de despesa es corregeixi pels costos diferencials derivats d’un nivell de preus superiors a la mitjana espanyola. L’exigència de garantir el la creació del Consorci Tributari i reconèixer el principi de lleialtat institucional són altres elements que Esquerra ha incorporat a la contraproposta del Govern.

Cal però recordar que aquest no és el model que Esquerra defensa per a Catalunya, que no és altre que el de l’Estatut aprovat el setembre del 2005 pel Parlament de Catalunya. Tot i així, defensarem la millora del model i continuarem forçant la màquina perquè el Govern mantingui la seva postura de fermesa en la negociació sobre el nou finançament.

Deixa un comentari