No a l’operació contra Batasuna: una qüestió de principis

Un periodista em deia aquest cap de setmana ‘en això de Batasuna no us hi poseu perquè no us donarà ni un vot’. És possible que tingués raó. Però en aquesta vida hi ha moments en què un s’ha de plantar. I sobretot quan s’ultrapassen certs límits. És prou clar que Esquerra mai ha abonat una via violenta per aconseguir finalitats polítiques. Tinc ben present com vam contribuir en que molta gent procedent de Terra Lliure s’incorporés a fer política, a lluitar des de les institucions democràtiques per l’alliberament nacional.

I és per això que tenim tanta legitimitat com qui més per expressar la nostra opinió sobre el tema. I no em puc estar de dir que l’operació contra la Mesa Nacional de Batasuna em sembla un autèntic despropòsit. Més enllà de consideracions polítiques de la ràzia de Garzón, els qui poden cometre delictes són les persones a títol individual però mai els col·lectius, les organitzacions, els partits o un diari. Per tant, és completament desproporcionat i antidemocràtic il·legalitzar un partit o tancar un diari. I, a més, en qualsevol país civilitzat de l’Europa occidental no es tanquen publicacions ni s’il·legalitzen partits polítics, això només passa a Turquia. Accions d’aquest tipus no va fer-les ni Margaret Thatcher amb el Sinn Fein tot i el caràcter dretà i reaccionari de l’exprimera ministra britànica.

Per tot plegat em pregunto on vol anar a parar el Govern espanyol si tanca a la presó als interlocutors polítics de l’esquerra independentista basca. Quina sortida deixa a l’Esquerra Abertzale si els seus principals dirigents són a la presó? M’ho plantejo, entre altres coses, perquè això mateix ho va fer Aznar amb la Mesa Naciona d’HB fa deu anys i no va resoldre absolutament res, al contrari, després de tot aquest temps el conflicte basc persisteix.

Per la manera com s’ha produït la batuda policial i, sobretot, en com ho han justificat els mitjans de comunicació afins al PSOE, tot apunta que té finalitats polítiques i electoralistes per intentar desactivar la crítica del Partit Popular cap a la gestió del conflicte basc per part del PSOE en aquesta legislatura. Volem creure que no és així perquè si el PSOE ha de basar la seva política en la por al què diran -al què dirà el PP- malament rai perquè seran els conservadors espanyols els qui marquin l’agenda i fins on es pot arribar.

En certa manera, la retallada de l’Estatut també es va deure per la por del PSOE a l’ofensiva del PP. Però el PSOE hauria d’haver après que tot i la retallada substancial de l’Estatut el Partit Popular va seguir fent demagògia amb el tema català. El Partit Popular mai en té prou i si el PSOE es deixa arrossegar, la ciutadania espanyola podrà percebre com si el que deia el partit de Rajoy fa un temps fos cert perquè ara el PSOE rectifica.

Deixa un comentari