Joan Ridao

Doctor, què li passa al català?

Article publicat al Diari Ara, el 8 de setembre de 2024.

Un informe del flamant Departament de Política Lingüística fet públic pel Govern, constata, talment com un informe mèdic, que l’ús social del català ha passat entre 2003 i 2018 del 49% al 41%, explica aquesta situació preocupant –que no apocalíptica– perquè en escenaris plurilingües els usos es decanten progressivament cap a la llengua més poderosa. A casa nostra això és una realitat ben eloqüent, vista la preponderància del castellà, en gran part a causa del fenomen migratori, tot i que no es pugui menystenir el nombre de parlants no nadius. Amb tot, no cal dir que la situació al Principat és comparativament millor que en altres zones del domini lingüístic perquè el coneixement, ús i adhesió a la llengua són més grans i la protecció legal i les polítiques de foment, més vigoroses.

La situació general no és bona, doncs. Però aquest no és un problema matemàtic o físic que tingui una solució unívoca. No vull dir amb això que sigui un problema insoluble i que el declivi sigui un fet inexorable. Vull dir que, com bé proposa el Govern, l’increment del coneixement i de l’ús social de la llengua dependrà de si nosaltres mateixos som capaços de revertir algunes actituds i d’implantar alguns hàbits com, per exemple, el de no canviar de llengua d’entrada, el d’adreçar-nos als altres en castellà per defecte, o fins i tot que els puristes deixin de canonitzar determinades formes i no estigmatitzin el català de joves com la Mushkaa.

Llegeix l’article en PDF en aquest enllaç.

Últims llibres

Twitter / X

  • Com pot Catalunya rescatar el potencial dels seus drets històrics competencials?. El precedent del RDL 6/2023 pel que fa a l’organització territorial i el govern local de Catalunya. En el meu bloc l'article complet:
    https://acortar.link/sJEbga

    La meva Crònica legislativa del 2n semestre de 2024 a #RLDeapc, recull totes les disposicions, actes administratius i sentències que afecten el català i l'aranès durant un periode marcat pel canvi de Govern a Catalunya. Llegiu-lo a https://acortar.link/il6Fyw

    Davant l'auge d'un Estat híper legislador i la banalització del sistema de distribució competencial, són els drets històrics una via per protegir l'especificitat catalana? Exploro com poden servir per excepcionar normes estatals i reforçar l'autogovern.
    https://acortar.link/sJEbga

    Us deixo "Reconstruir l'asimetria: els Drets històrics com a via de modulació o excepció de les competències i normes de l'Estat a Catalunya" publicat en el #70 de la RCDP https://acortar.link/6lVwQP i al meu bloc https://acortar.link/sJEbga
    #DretPúblic #RCDPeapc #DretCatalà

    Veure més