15 milions per als Països Catalans

Els Pressupostos Generals de l’Estat continuen avançant, aquesta setmana s’ha produït la discussió en comissió de les esmenes. Esquerra hi ha defensat les seves més de 600 esmenes que ha presentat a uns pressupostos que ja hem dit en reiterades ocasions que no són un bon instrument per fer que se surti de la crisi. Al final hem aconseguit 15 milions d’euros que es destinaran als Països Catalans.

En aquesta negociació han estat les infraestructures, el medi ambient, l’economia productiva, la innovació i la reindustrialització i la cultura i la llengua els eixos que vam haver de fixar. I cal destacar especialment la partida que s’ha aconseguit per a les Terres de l’Ebre, on en total s’hi destinaran 12,1 milions d’euros gràcies a la gestió dels partits de Govern. 10 milions per a la reindustrialització de les Terres de l’Ebre i la resta per a projectes d’aquest territori que han de servir per buscar sortides a una situació dramàtica provocada per molts anys d’abandonament per part de les institucions. Ha estat la decisió d’Esquerra la que ha aconseguit augmentar aquestes partides. També ha estat gràcies a Esquerra que la resta de grups s’han fixat en l’Ebre, ja que érem els únics que portàvem esmenes concretes per aquest territori.

Esquerra ha negociat, tal com sempre havíem dit. En un principi s’havia buscat un acord general. Després de l‘acord de finançament –el millor possible amb l’Estatut retallat- podíem entrar en la negociació, però sembla que el PSOE no va entendre el matís, i va donar per fet el suport als PGE. La negociació, com totes, va ser dura i vam posar les nostres condicions, unes condicions que el PSOE va decidir estudiar i que passaven sobretot per la gestió de l’aeroport del Prat, però que una vegada es va tancar el blindatge del concert basc el PSOE va decidir mirar cap al País Basc, i amb el suport del PNB i CC i per tant els vots necessaris, van decidir deixar de negociar. Aleshores van trencar la negociació amb Esquerra i fins i tot dedicar-se a retreure’ns el comportament, com si haguéssim de donar suport a canvi de res. Nosaltres haviem defensat els interessos de Catalunya, si al final no s’ha donat suport és perquè no ha existat acord per tal de donar resposta a les nostres peticions, però s’ha negociat i si haguéssim arribat a acords ho haguéssim complert. Sense un acord, però Esquerra va decidir que s’apostava per presentar l’esmena a la totalitat. Basada en que aquests no són uns bons pressupostos per a la crisis i que aposten per mesures pal·liatives, no per buscar sortides. Tot i això, finalment inclouran inversions per un total de 15 milions d’euros pactat a partir de les esmenes d’Esquerra.

També s’ha de destacar la transacció per reformular la coneguda com a Llei Beckam, que ha estat transaccionada amb una esmena que Esquerra presentava a petició de Ghesta, i que ha aixecat tant de rebombori.

Adjunto quadre amb el destí i les quantitats de les esmenes que ha aprovat Esquerra.

041109-esmenes-esquerra-quadre

Deixa un comentari