La nova situació al Congrés

Aquesta setmana, el PSOE continua buscant el suport d’Esquerra per no evidenciar la clara soledat que pateix al Congrés i que votació rera votació es pot veure. Una soledat que el porta, per evitar la derrota a votar a favor d’iniciatives que no hagués aprovat si tingués una majoria àmplia. S’ha dit i repetit. Per activa i per passiva, tot i les lectures interessades que poden fer alguns: no hi haurà suports mentre no es tanqui de manera satisfactòria el finançament, el traspàs de Rodalies i la gestió de l’aeroport del Prat. Tres punts que conformen l’anomenada carpeta catalana i que només la correcta solució d’aquests tres grans temes podrien obrir la possibilitat a que Esquerra brindés acords puntuals al grup socialista.

Aquesta situació que es viu al Congrés dels Diputats va permetre impulsar la setmana passada dues iniciatives d’Esquerra. La creació de l’oficina pressupostària ha suposat un pas important que permetrà un major control dels pressupostos, per conèixer la seva aplicació. La proposició de Llei ha de proveir d’un bon sistema pressupostari que pivoti entorn del funcionament d’una oficina central del pressupost i d’una oficina parlamentària ben dotada i eficaç. Tots els partits es van sumar a la iniciativa d’Esquerra i que mai s’havia aconseguit impulsar. Els partits sempre la reclamaven quan formaven part de l’oposició la creació d’aquesta oficina i la incloïen als seus programes electorals, per un cop al govern era la primera que es guardava al calaix, i com més amagada millor. La debilitat del PSOE va fer que fins i tot el partit del govern espanyol se sumés a la proposta d’Esquerra.

La segona de les iniciatives presentades per Esquerra, i que es va aprovar per unanimitat, va ser igualar que els Mossos d’Esquadra, igual que es va acceptar que es fes amb la Ertzaintza, es puguin jubilar a la mateixa edat que la resta de cossos de seguretat de l’Estat, fet que fins ara no es permetia. Una proposta que novament es va aprovar per unanimitat amb una transacció que permetrà assolir la plenitud de dret, quan a la jubilació, amb la resta de forces de l’Estat. Un pas important pel qual ara s’haurà de vetllar.

——————————————————————————–

Deixa un comentari