Esquerra insta els partits a reflexionar sobre l’abstenció i proposa mesures per incentivar l’electorat

Esperem que la trobada d’avui entre Artur Mas i el president Montilla per debatre l’abstenció dels darrers comicis i la llei electoral sigui fructífera i positiva. Aquesta, però, és una reflexió en què han de participar tots els partits polítics, ja que els resultats del 27 de maig evidencien la pèrdua de votants tradicionals per a totes les formacions polítiques.

És insòlit que a hores d’ara cap dels partits catalans, a excepció d’Esquerra, no hagi iniciat un procés d’autocrítica després de les eleccions. Salta a la vista que CiU perd vots, perd regidors i sobretot perd influència i pes territorial, i sorprèn que el PSC perdi vot i percentatge i rebi un seriós correctiu a Barcelona i a altres ciutats i cap dels dos partits no hagin iniciat aquest procés de reflexió.

A Esquerra no ens rentem les mans i fem un exercici d’autocrítica, no obstant això, també ha expressat que no s’ha observat aquesta mateixa honestedat a la resta de partits. Aquest fet demostra que Esquerra és un partit que està viu i atén la societat, ja que no es pot continuar com si no hagués passat res després dels resultats de les municipals. Aquest procés de reflexió és necessari malgrat pugui tenir costos per l’ús que algun adversari o mitjà de comunicació pugui fer-ne. Esquerra està disposada a incorporar els reptes tàctics que convinguin d’acord amb la nostra militància, però sense fer cap salt al buit.

Esperem que a partir d’ara hi hagi trobades a cinc per reflexionar sobre l’abstenció i que els partits polítics vinguin amb els deures fets. En aquest sentit, Esquerra proposa diferents punts per debatre i que podrien incentivar l’apropament entre elector i elegit, com la possibilitat de desbloquejar les llistes electorals a través del vot preferencial, ampliar l’horari electoral, les urnes mòbils o el vot electrònic. El debat sobre l’abstenció ha de concernir tots els partits.

Algunes correccions fruit d’aquesta reflexió podrien afectar un tema tan sensible com és la política lingüística i, concretament, el decret d’educació primària, que encara s’està negociant. S’està treballant per enfortir la immersió lingüística i la utilització del català com a llengua vehicular en una proposta que va més enllà de la polèmica tercera hora de castellà i que aposta per fomentar l’escola catalana.

Deixa un comentari