Mes de març del 2007

L’anunci de moció de censura és un signe evident d’impotència política.

El debat sobre el desplegament de l’Estatut i la discussió al voltant de les resolucions sobre l’autodeterminació ha servit si més no per crear consciència a Catalunya i a Espanya sobre l’esvoranc obert en les parets mestres de l’Estatut del Parlament per l’acord de la Moncloa i sobre la pluja fina que continua erosionant a diari el nostre autogovern, amb el xàfec proporcionat pel control conservador afí al PP del TC, que pot acabar sent un temporal que acabi amb l’edifici de l’autogovern.

TV3 al País Valencià

Les freqüències de TVC que s’han estat emetent al País Valencià o Illes han esdevingut durant anys per Raons obvies l’únic mitjà efectiu de vertebració d’un espai comunicatiu i cohesionador dels territoris de parla catalana.

Esquerra recorrerà al dret d’autodeterminació en cas que l’Estat espanyol sigui deslleial a Catalunya

Si els poders de l’Estat són deslleials, Esquerra té com a pla B un referèndum d’autodeterminació. Aquest és un dret que existeix, i no una amenaça com alguns volen interpretar, i la involució autonòmica que viu l’Estat espanyol pot fer que la defensa de l’Estatut s’acabi convertint en un atrinxerament en defensa de l’autogovern més primari.

Declaració de la Permanent d’Esquerra sobre la proposta del referèndum d’autodeterminació

Declaració de la Permanent d’Esquerra sobre la proposta del referèndum d’autodeterminació

1. A les portes del debat sobre el desplegament de l’Estatut al Parlament de Catalunya, Esquerra valora positivament el procés que va fer possible l’aprovació d’un Estatut el 30 de setembre i el seu contingut transformador que, entre altres qüestions, plantejava el traspàs a Catalunya de les competències per convocar referèndums i que l’acord Mas-Zapatero va impedir.

2. Lamentem la ruptura de la cohesió i unitat de totes les forces de tradició catalanista que va comportar el retall del nostre autogovern i el càlcul egoista i partidista dels partits que van girar l’esquena al Parlament.

3. Expressem, tanmateix, la voluntat d’Esquerra, i del Govern de Catalunya, de desplegar eficientment l’Estatut en tot allò que d’ells depèn.

4. Expressem la nostra inquietud per l’estat actual del desplegament estatutari i pel clima de crispació engegat pel PP, que pot esdevenir la coartada per a una segona retallada.

5. Empenyem el govern del PSOE a no sucumbir a la pressió del PP i a no fabricar-se una coartada que doni via lliure a la retallada. És responsabilitat del Govern de Catalunya i del senyor Mas i CiU, que és l’artífex del pacte que va donar llum a l’Estatut retallat.

6. Esquerra estava i està perquè Catalunya sigui Estat i per fer efectiu el nostre dret democràtic a decidir. Això forma part de la nostra identitat com a comunitat ètica d’homes i dones lliures. Precisament per això hem expressat, més d’una vegada, la nostra disposició a arribar a acords amb tots aquells que estiguin disposats que Catalunya pugui expressar-se en referèndum si una majoria ho vol. En aquest sentit, constatem que CiU ha declinat el nostre oferiment i ha evidenciat fins a on arriben les seves aspiracions nacionals, i per això ara ha de deixar que Esquerra creï les condicions necessàries perquè sigui possible exercir el dret a l’autodeterminació quan hi hagi majoria suficient.

7. Per això, cal dir que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya sabran valorar en el seu moment aquesta actuació incoherent per part de CiU. De la mateixa manera que continuem emplaçant CiU i la resta de forces polítiques que si la deslegitimació del que el poble de Catalunya va aprovar en referèndum, i si la retallada o la desnaturalització de l’Estatut es consuma després d’un procés que s’entreveu tendenciós, arbitrari i instrumentalitzant els poders de l’Estat, caldrà tornar a plantejar una consulta democràtica, després d’un procés en què Catalunya s’haurà carregat de bones raons.

8. Sense una Espanya democràtica i plural, Catalunya no té una altra sortida que la seva independència. Som molts els qui pensem que si no existeix respecte i lleialtat per les institucions de l’Estat el futur és totalment obert perquè Espanya confon el pacte amb la submissió i l’assimilació. Això és el mateix que va acordar el Consell Nacional d’Esquerra del dissabte 24 de març en el seu punt número 10: “Conclou que, vistos els esdeveniments esmentats i l’ofensiva per fer una segona retallada a l’Estatut, la via autonomista està exhaurida i que cal impulsar i donar suport a les iniciatives cíviques i socials que comportin més poder de decisió per a Catalunya i a fer efectiu el dret a celebrar un plebiscit d’independència”.

A partir d’ara caldria actuar com el País Basc, que ha deslegitimat el TC perquè no li mereix cap respecte d’imparcialitat

La decisió del Tribunal Constitucional de desestimar el recurs de súplica constitueix una pèssima notícia que, a més, no deixa de causar-nos perplexitat. Òbviament, el Govern de la Generalitat i el Parlament van fer el que calia en plantejar el recurs i utilitzar els mecanismes previstos legalment per intentar restituir l’equilibri a l’interior del TC, malmès per les maniobres del Partit Popular.

Debat monogràfic de l’Estatut

La setmana vinent i no després de Setmana Santa com volia CiU, es celebra el Ple monogràfic sobre el desplegament de l’Estatut. Els grups del govern i el PP han intuït l’interès electoralista i l’afany per erosionar el Govern que CiU amaga darrera d’aquesta convocatòria que volia deixar per després de Setmana Santa i aconseguir així dues setmanes més de Passió.

No sortirà gratis

Avui ha transcendit la posició del Govern de l’estat a traves de l’advocat de l’Estat respecte dels recursos al Tribunal Constitucional. Malauradament el temps ve a donar la raó a Esquerra perquè alguns dels plantejaments adversos de l’estat tenen base en el propi Estatut com en la definició de nació i el títol de finançament.

No deixar-se arrossegar pel corrent extremista

Ara que es compleixen 100 dies de Govern amb un balanç positiu i que s’ha aprovat el Pla de Govern és evident que no hi ha cap factor d’ordre intern de política catalana que posi en perill la solidesa del Govern. Tampoc és un perill l’oposició que parla de 100 dies de renúncies quan en realitat ho fan per amagar els seus 100 dies de prozac i depressió per ells

La desestimació de la recusació de Rodriguez Zapata és un cop dur per als qui aspirem a que es restitueixi l’Equilibri al Tribunal Constitucional

Resten encara diferents iniciatives que podrien assegurar aquest equilibri, tot i que sobta que el TC no actuï igual en tots els casos.

La negativa a recusar el magistrat Rodríguez Zapata és un cop dur pels interessos de Catalunya, però encara no està tot perdut ja que queden algunes iniciatives per poder portar endavant i reequilibrar les forces en el si del TC

Feixisme ambiental

Assistim amb molta preocupació a la representació d’un autèntic cop d’Estat al carrer al qual el PP denomina pietosament “rebel•lió cívica”. És evident que el PP i l’extrema dreta estan utilitzant el cas De Juana per fer derrapar la situació política cap a un escenari de desestabilització permanent del sistema democràtic amb l’objectiu d’arribar a una convocatòria d’eleccions anticipades.

Deixa un comentari